Bizánc

Opera két felvonásban, magyar nyelven

Szövegét Herczeg Ferenc drámája nyomán írta Kapecz Zsuzsa és Selmeczi György

Herczeg Ferenc Bizánc című, nagy eszmények és nagy érzelmek mentén építkező drámáját Selmeczi György a népoperai célkitűzéseket szem előtt tartva dolgozza föl operájában.
Ünnep a palotában és ostrom utáni halálhörgés, árulók és spekulánsok, idegen zsoldosok, békeajánlat helyett kegyelem, hazaárulás vagy életben maradás, pompa után vágyódó cselszövő császárnő és becsületes, de gyenge kezű császár – a magyar történelemből jól ismert toposzok, a cselekmény mégis Bizáncban zajlik egyetlen nap alatt 1453 májusában. Az opera a Kelet-Római Birodalom utolsó napját jeleníti meg. Konstantin császár nyugati keresztény zsoldosok segítségével igyekszik megállítani a török hódítókat, ám a túlerő és saját udvara cselszövői miatt elbukik. Birodalma széthullik, Bizáncot pedig elfoglalja az oszmán túlerő.
A Bizánc bemutatása nagy vállalkozás. A sokszereplős, nagy kórust, nagy zenekart foglalkoztató alkotás jelentékeny kihívást jelent az énekművészek, a színpadi alkotók és a zenei vezetés számára egyaránt.
Bizánc történelmi sorsa tanulságos példatára az európai történetnek. Úgy érezhetjük, elérkezett az ideje, hogy levonjuk a konzekvenciákat.